7.8.2024. 17:17
0
Pobuna novinara TVSA i dijela Uprave protiv kadra Duške Jurišić: Izvršna direktorica uvodi cenzuru
Urednici, novinari i dio uprave TV SA uputili su zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo i ministrima u Vladi KS pismo u kojem traže da ih zaštite od izvršne direktorice za program i produkciju Zerine Ćosić-Vrabac, saznaje Istraga.ba.

U pitanju je izvršna direktorica koja je na poziciju postavljena kao kadar Naše stranke, odnosno bivše direktorice TVSA Duške Jurišić.

Potpisani uposlenici uređuju veći broj emisija TVSA. Osim novinara, zbog ponašanja izvršne direktorice negoduju i brojni urednici, čak i šef redakcije informativnog programa ove TV kuće. Kako saznajemo, dio Uprave se protivi ovoj praksi Ćosić-Vrabac i ne sudjeluje u kršenju prava radnika i miješanju u program.

Ovo je pismo koje je preko Vijeća uposlenika i Sindikata TVSA došlo do kantonalnih zastupnika i ministara.

„Grupa potpisanih uposlenika Televizije Sarajevo izražava nezadovoljstvo zbog pritisaka i vanstatutarnog djelovanja direktorice za program i produkciju Zerine Ćosić-Vrabac.

Skoro od samog početka mandata direktorice, izraženo je njeno uplitanje u program koje podrazumijeva grubo nametanje i zabranu odabira gostiju, tema, sagovornika, živih javljanja, živih prenosa događaja, termina emitovanja sadržaja i sl. Nerijetko usljed njenih intervencija bude i otkazivanja već dogovorenih gostiju što je neprihvatljivo sramoćenje novinara, urednika i cijelog kolektiva. Ovakva ponašanja su svakodnevna i česta, da skoro ne postoji segmet programa kojim direktorica upravlja na način da nalaže njegovu realizaciju po svojoj volji. Nametanje volje Ćosić-Vrabac i njenog viđenja programa Televizije Sarajevo je značajno ugušilo uredničke, novinarske i ostale autorske slobode”, navedeno je u pismu.

Nezadovoljni novinari i urednici ističu da ih posebno zabrinjava to što je navedena članica Uprave TVSA pa je njeno uplitanje u program tim više zabranjeno. Oni koji su zaduženi i odgovorni za program Televizije Sarajevo, mogu realizirati svoja viđenja programa samo ukoliko odgovaraju navedenoj ili ukoliko su promakli njenoj kontroli.

“Bilježimo i nečuven način narušavanja sloboda na način da Ćosić-Vrabac određuje šta može a šta ne sadržavati foršpan za centralnu informativnu emisiju, ko može a ko ne može prezentirati određene emisije bez argumentiranja razloga za i protiv. Zerina Ćosić je u potpunosti preuzela i kontrolu nad portalom TVSA pa je postala vrhovni autoritet za postavljanje sadržaja na njemu, a osim toga česte su situacije da naređuje skidanje vjesti koje isključivo njoj nisu po mjeri. Direktorica je uvela i nečuvenu praksu održavanja mnogih sastanaka tokom dana, kojima se iscrpljuju prisutni na njima tako što im se oduzima dragocijeno vrijeme potrebno za obavljanje brojnih primarnih zadataka. Molimo Vijeće uposlenika i Sindikat TVSA da učine sve što mogu da zaustave otimanje novinarskih prava i sloboda. Molimo vas da spriječite ovako grubo uplitanje dijela Uprave TVSA u rad urednika i novinara i mnogih drugih koji trebaju imati punu slobodu u svom radu. Sada je nemaju ili je svedena na poražavajući minimum“, navedeno je u pismu.

Prema informacijama Istrage, nezadovoljstvo je kulminiralo kada je Zerina Ćosić-Vrabac cenzurisala nekoliko tekstova i objava koje su išle u prilog prvom zamjeniku predsjednika NiP-a Kemalu Ademoviću. Istovremeno, u programu TV SA su najviše favorizirani kadrovi Naše stranke i dijela NiP-a koji je protiv Ademovića.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.