8.8.2024. 8:52
1
Vijeće ministara BiH opet nije razriješilo Galića dužnosti: Nije bilo kvoruma
FOTO: N1
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je danas vanrednu telefonsku sjednicu povodom odlučivanja o zahtjevu za razrješenje Zorana Galića, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koji je lično podnio. Međutim, ni danas nije odluka donesena budući da nije bilo potrebnog kvoruma.

Podsjećanja radi, Galić je putem svoje pravne zastupnice Ivane Grizelj Ćorluka zatražio razrješenje s ove pozicije zbog toga što je, kako tvrdi, ostvario pravo na penziju.

Sve to ne bi bilo sporno da Galić nije već blizu mjesec nedostupan bh. policijskim i pravosudnim organima budući da je pod istragom Tužilaštva BiH nakon što je otišao u Hrvatsku neposredno prije nego je trebao biti uhapšen.

S druge strane, odbrana tvrdi da je na bolovanju te da će se liječiti u Hrvatskoj i da nije pobjegao od hapšenja.

Galić se tereti da je kao direktor Granične policije BiH zloupotrijebio položaj i primio dar te bio uvezan sa krijumčarima duhana.

Kada je riječ o njegovom razrješenju, Vijeće ministara je trebalo o tome odlučiti, međutim, na sjednici 31. jula nije uvažen njegov zahtjev .

“Treba se ispoštovati procedura tako da Galić danas nije razriješen kako je to putem pravnog tima tražio”, naveo je tada Nešić.

Naime, procedura koja se treba ispoštovati podrazumijeva traženje mišljenja Nezavisnog odbora i Ministarstva sigurnosti BiH.

U Vijeću ministara BiH naprije žele utvrditi da li je Galić stekao uslove za penziju pogotovo što ga potražuje Tužilaštvo BiH zbog organizovanog kriminala.

Još jedna sjednica nakon ove je prošla bez razrješenja budući da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto povukla taj prijedlog na zahtjev Nešića, a kako je rečeno, zbog tehničkih razloga.

Taj novi prijedlog je trebao biti na stolu već jučer, međutim, ni danas nije bilo dogovora u vezi sa Galićevim zahtjevom.

Podsjetimo i to da se Galić nije odazvao ni na drugi poziv Tužilaštva BiH koje je nedavno zatražilo raspisivanje potjernice za njim, a što je potrebno kako bi se on mogao izručiti iz Hrvatske u BiH.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.