19.8.2024. 10:05
0
Evo kad BiH dobija autoput ka Srbiji
FOTO: Autoceste FBiH/ilustracija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je prioritet i žila kucavica gradnja autoputa od Doboja preko Modriče, Brčko distrikta i Bijeljine i spajanje sa Srbijom.

– Ubijeđen sam, znajući šta radimo, da ćemo u narednih četiri do pet godina imati završen put od Doboja prema Modriči, od Modriče prema Brčko distriktu, od Brčko distrikta prema Bijeljini i dalje prema Rači. Siguran sam da će taj auto-put biti žila kucavica ne samo političke, već saobraćajne integracije čitave Republike Srpske – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je sljedeća faza gradnja brze ceste od Sarajeva prema Beogradu, ali da ovaj projekat „koče nadležni u Federaciji BiH“.

– U sljedećoj fazi ono što planiramo jeste da se izgradi autoput ili brza cesta koja povezuje sve naša važna mjesta na istoku. Autoput Sarajevo-Beograd koji obuhvata Republiku Srpsku se već gradi, a to je od Rače do Bijeljine i ugovoreno je sa kineskom kompanijom od Bijeljine do Brčko distrikta i iz Brčko distrikta taj autoput treba dalje da ide prema Tuzli i Sarajevu. U Federaciji tuzlanske i sarajevske vlasti imaju različit pogled kuda taj autoput treba dalje da ide. Tuzla traži da se to spaja na Doboj, a druga vlast traži da to ide preko Živinica ka Zenici – naveo je Dodik.

On je rekao da odluke o tome još nema i da zato već duže vrijeme stoji aranžman koji je obezbijeđen u saradnji sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, prenio je RTRS.

– Čekala se zajednička odluka. Te odluke nije bilo. Mi smo rekli “ako želite da radimo mi smo spremni da radimo sami, dajte nam podršku i mi ćemo s tim da krenemo”. Prisustvovao sam razgovorima gdje je jedna turska banka uz podršku Turske obezbijedila 500 miliona eura za izgradnju brze ceste na prostoru Republike Srpske i dala garancije jednoj firmi u skladu sa međudržavnim ugovorom. Potrebno je sada da Parlamentarna skupština BiH odobri taj projekat, potvrdi Predsjedništvo BiH i ratifikuje – naveo je Dodik.

Dodao je da će potom turska strana završiti svoj dio obaveza, izražavajući nadu da bi sve moglo da bude urađeno u narednih nekoliko mjeseci ukoliko, kaže, „ne bude zle volje u FBiH koja bi to onemogućila“.

– Što se tiče nas, mi smo to sve završili, sa stanovištva i dogovora i kamata, obima i trase koju ćemo graditi – istakao je predsjednik RS-a.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima izgrađenih 120 kilometara autoputa.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.