2.10.2024. 21:35
0
Izetbegović: Trojka je prodala interese države i ponos Bošnjaka, ponovo to pokušava u srednjoj Bosni
U Gornjem Vakufu/Uskoplju i Jajcu održani su centralni predizborni skupovi općinskih organizacija Stranke demokratske akcije (SDA).

Na njima su predstavljeni kandidat za načelnika Gornjeg Vakufa/Uskoplja Esmin Hajdarević i kandidat za načelnika Općine Jajce Edin Hozan, te kandidati SDA za općinska vijeća.

Prisutnima se na skupovima obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je najavio novu pobjedu SDA u Gornjem Vakufu i Jajcu.

- Ovdje smo uvijek pobjeđivali i uvijek ćemo pobjeđivati. I kada neki drugi lutaju, rasipaju se, eksperimentišu, Bošnjaci Srednje Bosne uporno ostaju pri pravom izboru, čuvaju svoju SDA, svjesni da je ona uvijek vodila realne politike koje su donosile rezultate i stajale na putu retrogradnim politikama - kaže Izetbegović.

Podsjetio je na konkretne rezultate rada Vlade FBiH pod vodstvom Fadila Novalića, Vlade SBK - predvođene premijerom Tahirom Lendom, te uspjehe SDA-ovih načelnika Gornjeg Vakufa i Jajca.

Govoreći o premijeru SBK Tahiru Lendi, Izetbegović je potcrtao da je odluka Evropske komisije da ne prihvati Program reformi koji je Briselu dostavila vladajuća koalicija na državnom nivou potvrda ispravnosti stava Lende i ostalih kantonalnih premijera SDA da ne pristanu dati saglasnost na dokument iz kojeg su, po zahtjevu SNSD-a, izbačene reforme koje jačaju državu i njene institucije, a ubačeni svi zahtjevi Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Predsjednik SDA je podsjetio i na ujedinjavanje pojedinih stranaka s namjerom da, uz pomoć SNSD-a, HDZ-a i pojedinih stranih ambasada, iz vlasti na državnom i federalnom nivou izbace onu stranku koja je izbor naroda.

- Ništa od toga ne bi bilo moguće bez onih koji su prodali interese države i naroda zarad tri fotelje za tri predsjednika tih stranaka - izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je na pristanak stranaka Trojke na jednodnevnu suspenziju Ustava FBiH kojom je zaobiđena politička volja bošnjačkog naroda, a zatim i na brojne ustupke Trojke partnerima iz SNSD-a i HDZ-a.

- Prodali su obraz i ponos Bošnjaka. Ali nisu uspjeli u srednjoj Bosni. Samo ovdje. I upravo iz ovog mjesta je krenuo povratak SDA, odakle smo se vratili i u vlast Tuzlanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona - kazao je Izetbegović.

Podsjetio je zatim i na pokušaje urušavanja pozicije Bošnjaka u SBK.

- Na izborima 2020. godine su ponudili kandidate u onim općinama u kojima je broj Bošnjaka i Hrvata ujednačen, i to kako bi pomogli HDZ-u.

Uspjeli su u Novom Travniku, a zatim su HDZ-u pomogli i u Mostaru, te ratnom zločincu Fikretu Abdiću u Velikoj Kladuši i SNSD-u u Srebrenici. Ponovo pokušavaju isto.

Dobro znaju da nemaju šanse za pobjedu, ali svojim kandidaturama povećavaju šanse HDZ-u. Rade to svjesno, kao što su svjesno HDZ-u već predali poziciju sudije Ustavnog suda BiH, Autoceste, Fond za zaštitu okoliša, Agenciju za državnu službu i čitav niz drugih važnih pozicija - istakao je predsjednik SDA.

Šta je u praksi značilo imenovanje HDZ-ovog sudije Ustavnog suda BiH, Izetbegović je ilustrovao posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH vezanom za Tvornicu TOM u Gornjem Vakufu, pri kojoj je taj sudija štitio interese HDZ-a, a ne građane Gornjeg Vakufa.

Pozvao je na kraju obraćanja sve građane Gornjeg Vakufa i Jajca da izađu na izbore i daju podršku Esminu Hajdareviću i Edinu Hozanu za načelnike, te listama kandidata SDA za općinska vijeća.



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.