3.10.2024. 13:18
1
Svaki državljanin Srbije bez obzira gdje trenutno živi mora služiti vojni rok
Nije bitno da li ste rođeni u Beču ili trenutno živite i radite u Roterdamu, ako ste državljani Srbije, a pripadate kategoriji muškaraca koji će biti vojni obveznici, poziv za obavezno služenje vojnog roka biće vam – uručen.

Određeni izuzeci za dijasporu kojom se može izbjeći obavezno služenje vojske u Srbiji, ipak, postoje.

Obavezni vojni rok, koji je suspendovan 2011. godine, kako je najavljeno, od sljedećeg septembra se vraća u Srbiju, a prva generacija regruta, rođeni 2006. godine, najprije će biti ti mladići koji ove godine postaju punoljetni, a sljedeće će biti 19-godišnjaci i u godinama u kojima se ranije i najčešće odlazilo u kasarnu, kako u vrijeme JNA, tako i dok je obavezni vojni rok postojao u Vojsci Jugoslavije, odnosno, Vojsci Srbije.

Pozivi za služenje, koje će trajati 75 dana, od kojih je 60 dana obuka, a preostali dani vježba, stizaće svim punoljetnim muškarcima od 18 do 27 ili čak 30 godina, ali gornja granica starosti budućih regruta znaće se kada državni parlament usvoji za to potreban Zakon.

Vojni rok pod zakonskom obavezom, dakle, predviđen je za sve punoljetne muškarce u Srbiji, ali se postavlja pitanje i šta je sa onima koji žive van granica Srbije, odnosno, sa tom populacijom u dijaspori?

Sa pravne strane, odgovor na ovo pitanje je vrlo jasan – svaki državljanin Republike Srbije ako pripada starosnoj kategoriji muškaraca koji će biti obuhvaćeni tom zakonskom obavezom, dobiće poziv za odsluženje vojnog roka bez obzira da li trenutno živi, na primjer, u Kruševcu ili Štutgartu u Njemačkoj.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.