3.10.2024. 15:07
0
Bugarska odbila FUP-u dostaviti informacije o e-mailu pošiljatelja koji je prijetio terorističkim napadima na OSBiH
FOTO: ilustracija
Nadležni organi u Bugarskoj odbili su dostaviti Federalnoj upravi policije (FUP) podatke o e-mail adresi s koje je 1. oktobra na više adresa u Bosni i Hercegovini stigla prijetnja o terorističkom napadu na objekte Oružanih snaga BiH i kompanije namjenske industrije, saznaje Raport u FUP-u.

Naime, iako je FUP putem Interpola zatražio dostavu podataka o e-mail adresi koja je registriran na jednoj bugarskoj domeni, nadležni organi Bugarske su odgovorili FUP-u da ne mogu dostaviti tražene informacije dok ne budu ispoštovane određene procedure.

Iz Bugarske traže da FUP zahtjev uputi putem mehanizama međunarodne pravne pomoći, a ne putem Interpola.

S obzirom na to da procedure koje iziskuje mehanizam međunarodne pravne pomoći može potrajati, a zbog brže i efikasnije istrage o upućenim prijetnjama, FUP je zatražio pomoć Tužilaštva BiH, odnosno postupajuće tužiteljice u ovom predmetu Vedrane Mijović.

Poznato je da  Federalna uprava policije ima jedan od najboljih Odjela za cyber kriminal u regionu.

Nerijetko druge policijske agencije traže njihove usluge, te je stoga ovaj Odjel i uključen u ovu istragu, kojom prvenstveno rukovode Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH. 

No, u ovom slučaju, konačan ishod i otkrivanje pošiljatelja prijetećeg e-maila Oružanim snagama BiH zavisi od brzine pokretanja mehanizma međunarodne pravne pomoći i odgovora nadležnih iz Bugarske na zahtjev FUP-a. 

Podsjećamo zbog sigurnosnih prijetnji, od jučer je stepen sigurnosti podignut i u OSBiH i u kompanijama namjenske industrije u BiH, piše Raport. 

OSBIHFUP
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.