3.10.2024. 15:30
0
Novi šef NATO-a nenajavljeno je posjetio Kijev: "Ukrajina nam je bliža nego ikad"
FOTO: AGENCIJE
Novi generalni sekretar NATO-a Mark Rutte naglasio je podršku saveza Ukrajini tokom nenajavljene posjete glavnom gradu Kijevu. Time je Rutte označio svoju prvu posjetu inostranstvu u novoj ulozi.

- Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada prije. I nastaviće tim putem sve dok ne postanete članica našeg Saveza. Jako se radujem tom danu... NATO stoji uz Ukrajinu. Za vašu i našu sigurnost, izjavio je Rutte na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

On je rekao da je NATO Kijevu pružio podršku bez presedana od početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine, uključujući "više od 99 posto sve vojne pomoći".

- Ali znamo da vam treba više. Tako su se saveznici dogovorili na samitu NATO-a u Washingtonu ovog ljeta kako bi bili sigurni da vam možemo pružiti više - više opreme, više obuke, više podrške, kazao je Rutte.

Dodao je da znaju da je ova podrška hitno potrebna Ukrajini i da naporno rade da urade "više i brže".

Zelenski je opisao Rutteovu posjetu Kijevu kao značajnu, dodajući da je ključni cilj Ukrajine i dalje punopravno članstvo zemlje u NATO-u.

- Ukrajina može postati 33. zemlja članica NATO-a i Ukrajinci to zaslužuju, rekao je dalje Zelenski, ističući da su on i Rutte razgovarali o elementima "plana pobjede" zemlje.

Dodao je da Ukrajina treba da ojača svoje pozicije na bojnom polju kako bi izvršila dalji pritisak na Rusiju, zbog čega joj je potrebno više naoružanja, a posebno dalekometnog oružja.

Rutte, bivši premijer Nizozemske, preuzeo je u utorak dužnost novog generalnog sekretara NATO-a, zamijenivši Norvežanina Jensa Stoltenberga koji je vodio alijansu tokom prethodne decenije.

(Erna H.) 

UKRAJINA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.