16.8.2024. 9:19
2
Donald Trump poput Aleksandra Vučića: Donio namirnice na konferenciju za novinare pa pokušao okriviti Kamalu Harris za inflaciju
Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pokušao je povezati demokratsku rivalku Kamalu Harris s ekonomskim učinkom Bidenove administracije tokom osamdesetominutne konferencije za novinare u svom golf klubu u New Jerseyu.

Okružen stolovima s namirnicama, Trump je okrivio Harris, američku potpredsjednicu, za inflaciju koja je uzrokovala porast cijena svakodnevnih roba tokom mandata predsjednika Joea Bidena.

„Harris je upravo izjavila da će borba protiv inflacije za nju biti prioritet prvog dana“, rekao je. „Ali prvi dan za Kamalu bio je prije tri i po godine. Gdje je bila?“

Događaj je imao za cilj da napravi kontrast s Harris, koja rijetko odgovara na pitanja novinara otkako je zamijenila Bidena na vrhu liste demokrata, javio je Reuters. Ali konferencija za novinare je brzo podsjećala na Trumpov skup na kojem je iznio mnoge od istih lažnih tvrdnji koje obično daje u predizbornoj kampanji i govorio je 45 minuta prije nego što je odgovorio na prvo pitanje.

Više puta je vrijeđao Harris, govoreći da ona „nije pametna“. Kada je novinar primijetio da su ga neki republikanci pozvali da se fokusira na politiku, a ne na lične napade, rekao je: „Mislim da imam pravo na lične napade“ i dodao „ona me sigurno napada lično.“

Trump je napomenuo da je Harris njega i njegovog potpredsjedničkog kandidata JD Vancea nazvala „čudnim“, što je kritika koju je demokratski potpredsjednički kandidat Tim Walz širio. Odbacio je prijedlog da promijeni pristup, rekavši novinarima: „Moram to učiniti na svoj način“.

Ulazak Harris u utrku je potaknuo demokrate, a ankete pokazuju da je izbrisala prednost koju je Trump uživao u odnosu na Bidena. Njena kampanja poslala je „medijski savjet“ uoči Trumpove konferencije za novinare s naslovom „Donald Trump će nepovezano lutati i širiti opasne laži u javnosti, ali u drugom domu“, što se odnosi na njegovo imanje u Bedminsteru.

Namirnice koje je Trump koristio kao rekvizite uključivale su marke poput Wonder Bread, Oreo kolačića, Folgers kafe i Campbell's supe. Cijene hljeba i kafe su zapravo pale u prošloj godini, prema mjesečnom indeksu potrošačkih cijena Zavoda za statistiku rada.

U širem smislu, troškovi hrane sada imaju stopu inflacije koja se može uporediti sa onim kada je Trump bio predsjednik - između nula i dva posto godišnje. Značajno povećanje cijena u 2022. i 2023. godini, međutim, gurnulo ih je za oko dvadeset do trideset posto iznad nivoa kada je Trump napustio funkciju.

Kada je riječ o donošenju namirnica na press, to je isto radio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nekoliko navrata.

(Ajdin B.)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.