4.7.2024. 11:25
2
Katica odgovorio Arijani Memić imaju li policajci pravo koristiti pauzu u ugostiteljskom objektu
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica odgovorio je na inicijativu nezavisne zastupnice u Skupštini KS Arijane Memić, bivše članice Kluba NiP-a, da se policijskim službenicima zabrani posjeta ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena.

Memić je podnijela inicijativu da se izvrši izmjena Zakon o radu, odnosno Pravilnika o radu policijskih službenika KS, u smislu da boravak policijskim službenicima za vrijeme trajanja radnog vremena, ali i izvan njega, bude dozvoljen u ugostiteljskim objektima izričito samo po službenoj dužnosti, kada je njihovo prisustvo potrebno, prenosi Faktor.

U odgovoru MUP-a koji potpisuje Katica navodi se da je MUP u procesu pribavljanja investiciono-tehničke dokumentacije za objekat izgradnje Centralnog objekta Ministarstva u ulici Kolodvorska, gdje treba biti otvoren restoran koji bi omogućio policijskim službenicima i uposlenicima MUP-a KS kao opciju rješenje da iskoriste svoje zakonom propisano pravo pauze u toku radnog vremena.

-  Policijski službenici imaju pravno na naknadu za ishranu u toku rada (topli obrok) u iznosu jedan posto prosječne neto plaće u FBiH prema posljednjem objavljenom mjesečnom statističkom podatku, te pored navedene naknade, policijski službenici raspoređeni u Sektoru za policijsku podršku i organizacione jedinice u njegovom sastavu, imaju pravo na naknadu za pojačanu ishranu u toku rada u iznosu od dodatnih jedan posto.

Policijskim službenicima je propisano pravo na naknadu za topli obrok.

Iz zakonske odredbe proizilazi da je obaveza poslodavca da vrši isplatu naknade za topli obrok te nije propisana mogućnost da Uprava policije MUP-a KS osigura ishranu u toku radnog vremena na drugačiji način.

Policijski službenici koji rade puno dnevno radno vrijeme tokom svakog radnog dana imaju pravo na odmor u toku rada u trajanju od 30 minuta, a oni koji rade u turnusima po 12 sati dnevno imaju pravo na odmor u toku rada u trajanju od 45 minuta, a koji mogu koristiti u dva dijela od kojih je jedan 30, a drugi 15 minuta, ukoliko priroda posla to dozvoljava.

Odmor u toku rada ne ulazi u radno vrijeme.

Mjesto korištenja odmora u toku radnog dana niti bilo koja druga ograničenja vezano za način korištenja odmora nisu propisana kao što nije propisano ni za druge budžetske korisnike u KS niti takva ograničenja postoje za policajce na federalnom i državnom nivou.

Bilo kakva ograničenja koja bi se eventualno propisala u pogledu ograničavanja prava kretanja i boravka prilikom korištenja odmora u toku rada policijskih službenika bi predstavljala direktnu diskriminaciju u odnosu na sve druge kategorije uposlenika-budžetskih korisnika - navodi se u odgovoru Ministarastva unutrašnjih poslova.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.