6.8.2024. 14:18
0
Protesti na izvoru rijeke: “Narušili su već previše toga, Una je ranjena”
FOTO: N1
Na izvoru rijeke Une okupili su se demonstranti, a razlog je investitor koji planira nastaviti izvoditi radove oko hidroelektrane kojoj se opiru aktivisti i lokalna zajednica, prenosi N1.

Dok se još čeka što će reći Državni inspektorat, demonstranti su blokirali nastavak radova i najavljuju blokade kod Donje Suvaje svaki dan.

Predsjednica mjesnog odbora Tanja Rastović kaže da su su okupili kako bi spriječili radove.

“Narušili su već previše toga i Una je ranjena. Okupljamo se ovdje svaki dan dok institucije ne donesu neku odluku. Radili smo dva europska projekta, vezana za zaštitu prirode i promociju ovog prostora i onda sada radimo ovu hidroelektranu”, rekla je.

Kaže da od institucija nisu dobili ništa, a da Inspektorat ima 30 dana da donese odluku, a to bi trebalo biti ovih dana.

“Oni nemaju procjenu uticaja na okoliš i procjenu uticaja na ekološku mrežu. Ovdje žive brojne životinje i biljke, kao i karbonatni kamen koji je sada narušen i ne znam ko to može vratiti u prvobitni položaj”, navela je.

“Mi ćemo ovdje biti cijelo vrijeme jer čim se mi maknemo radnici dođu i krenu raditi. Ovdje je s nama i Darko Rundek, ali i ljudi iz susjedne zemlje”, dodala je Rastović.

Dodaje da su zbog projekta imali i problema s opskrbom vode.

“Problem je od početka jer nisu nikada rekli što žele ovdje raditi, samo su počeli kopati i raditi bez ikakvog znanja mještana. Imali smo i problem s rudnicima 2017. koji smo zaustavili”, rekla je.

Radnici danas nisu stigli na teren, a na protestu je i biologinja iz Bihaća, Dunja Delić Božić, koja kaže da Unu živi.

“Sa stručnog aspekta tu žive razne ribe, rakovi i sedrene barijere. Samo vrelo ne bi smjelo imati ni 100 metara od sebe ovakav zahtjev”, rekla je.

“Osim same devastacije prilikom izgradnje i kopanje korita, kod rada hidroelektrane došlo bi do promjene toka rijeke. Time se ugrožava sav život u rijeci, ali i oko nje. Iznimno je bitno naglasiti te sedrene barijere koje mogu biti iznimno ugrožene”, dodala je biologinja.

Napominje da je ovo područje ekološke mreže koja se štiti na razini EU.

“Također, hidroelektrana na ovom mjestu bi mogla uticati na razinu vode kroz BiH. Tu su ribe kao što su peš, zatim leptiri, slatkovodni rakovi i drugi”, navela je.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.