8.8.2024. 9:50
0
Ukrajinske snage probile južnu rusku granicu, vode se intenzivne borbe
Rusija je u srijedu saopćila da vodi intenzivne borbe protiv ukrajinskih snaga koje su probile njenu južnu granicu u blizini glavnog čvorišta za prenos prirodnog gasa, u jednom od najvećih upada na rusku teritoriju od početka rata.

Vršilac dužnosti guvernera regije Kursk, Aleksej Smirnov, saopćio je da je uveo vanredno stanje u pograničnoj regiji. Regionalni zvaničnici saopćili su da to znači ograničavanje pristupa određenim područjima.

Rusko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je ranjen 31 civil, uključujući šestero djece. Smirnov je saopćio da je pet osoba ubijeno.

Nema informacija o vojnim žrtvama.

Ruska Nacionalna garda saopćila je da je pojačala sigurnost oko obližnje nuklearne elektrane Kursk i njena četiri reaktora.

Rusija je ove godine napredovala nakon neuspjeha ukrajinske protivofanzive 2023. u postizanju većih uspjeha i osvojila je 420 kvadratnih kilometara teritorije od ukrajinskih snaga od 14. juna, kažu ruski zvaničnici.

Ukrajina je uzvratila udarac u utorak, a bitke su se nastavile tokom noći na srijedu dok su se ukrajinske snage kretale prema sjeverozapadu pograničnog grada Sudže, 530 kilometara jugozapadno od Moskve, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

- Kijevski režim pokrenuo je još jednu veliku provokaciju - poučio je predsjednik Vladimir Putin članovima ruske vlade, govoreći o napadu u regiji Kursk.

Načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov poručio je Putinu da su ruske snage zaustavile napad do 1.000 ukrajinskih vojnika - skoro tri puta više od brojke koju je rusko ministarstvo odbrane objavilo u utorak - i da će ih potisnuti natrag do granice.

- Napredovanje je zaustavljeno djelovanjima jedinica koje pokrivaju državnu granicu skupa s graničarima i jedinicama pojačanja, zračnim napadima, raketnom i topničkom vatrom – izjavio je Gerasimov u televizijskom obraćanju, prenosi Reuters.

(Erna H.)

UKRAJINA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.