8.8.2024. 21:33
0
Katalonija nakon 14 godina dobila premijera koji je protiv nezavisnosti
Socijalist Salvador Illa izabran je u katalonskom parlamentu u Barceloni za predsjednika vlade Katalonije, čime je postao prvi lider nakon 14 godina koji ne zagovara odcjepljenje od Španije, prenosi Hina.

Illa, 58-godišnji član socijalističke stranke španskog premijera Pedra Sancheza, izabran je sa 68 glasova za i 66 protiv.

On je prvi premijer Katalonije nakon 2010. koji ne zagovara samostalnost sjeveroistočne autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika.

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji je 2017. organizirao zabranjeni referendum o nezavisnosti, osvojio je na izborima u maju zastupničko mjesto u parlamentu.

Međutim, u četvrtak nije došao glasati zbog naloga za hapšenje koji je raspisao Vrhovni sud u Madridu.

Puigdemont, koji sedam godina živi u egzilu u Belgiji, došao je ujutro u Barcelonu te se blizu parlamenta obratio zagovornicima nezavisnosti.

Optužio je Španiju da ne poštuje zakon o amnestiji usvojen u maju, poručio da će nastaviti raditi na nezavisnosti Katalonije, a onda je “nestao” izbjegavši hapšenje.

Njegova stranka Zajedno za Kataloniju (JxCAT) osvojila je treće mjesto na izborima te će biti najveća opozicija Illi. Njeni zastupnici aplaudirali su kada je u parlamentu došao red na odsutnog Puigdemonta da glasa.

Illina socijalistička stranka osvojila je najviše glasova na izborima, ali nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Blizak saradnik Pedra Sancheza, rođen u Kataloniji, postao je predsjednik vlade zahvaljujući podršci Katalonske republikanske ljevice (ERC).

ERC, koji zagovara nezavisnost, bio je dosad na vlasti, ali je njegov predsjednik i dosadašnji premijer Pere Aragones bio raspisao prijevremene izbore jer nije dobio dovoljnu podršku za izglasavanje budžeta. Na izborima u maju zagovornici nezavisnosti dobili su neočekivano malo glasova, što je posljedica i njihovog razmimoilaženja po pitanju načina kako ostvariti nezavisnost.

Aragones je podržao Illu jer bi navodno Sanchez mogao prepustiti Kataloniji samostalno prikupljanje poreza i upravljanje fiskalnom politikom. Puigdemont je bio protiv bilo kakvog sporazuma koji ne uključuje referendum o nezavisnosti.

Illa je u četvrtak rekao da će raditi na dobrobit svih Katalonaca. Katalonija je jedan od turistički i industrijski najrazvijenijih dijelova Španije.

Španski premijer Sanchez, čija manjinska lijeva vlada ovisi o podršci katalonskih separatističkih stranaka, u maju je progurao u parlamentu u Madridu zakon o amnestiji kojim se prekidaju krivični postupci za nekoliko stotina organizatora referenduma iz 2017.

Najavio je veće korištenje katalonskog jezika, među ostalim i u španskom parlamentu, a također i veću prisutnost Katalonije u međunarodnim institucijama.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.