20.10.2024. 21:07
0
Najviši oficir IDF-a poginuo u sukobima u Pojasu Gaze
Pukovnik Ehsan Daqsa, visoki oficir Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), izgubio je život tokom intenzivnih borbi u sjevernom Pojasu Gaze, čime su potvrđene žestoke razmjere sukoba između izraelskih snaga i Hamasovih boraca.

Ova pogibija ukazuje na eskalaciju sukoba i ozbiljnost trenutne situacije na terenu, s obzirom na to da se radi o jednom od najviših oficira IDF-a koji je poginuo u direktnim sukobima.

Prema prvim informacijama iz istrage IDF-a, pukovnik Daqsa je bio u svom tenku koji je, zajedno s još jednim tenkom, pogođen eksplozivnim napravama tokom operacije u području Džabalije. Ove informacije ukazuju na sve prisutniju upotrebu razarajućih eksplozivnih sredstava, što dodatno naglašava opasnosti s kojima se izraelske snage suočavaju na terenu.

Daqsa je preuzeo komandu nad 401. oklopnom brigadom u junu ove godine, a njegova vojna karijera uključivala je i značajne operacije, uključujući priznanje za hrabrost u bici kod Ayta ash-Shaba 2006. godine, koju mu je dodelila Sjeverna komanda. Njegov gubitak u ovom trenutku predstavlja težak udarac za IDF i dodatno komplikuje već napetu situaciju u regionu.

Osim pukovnika Daqse, u istom napadu teško je ranjen i još jedan izraelski policajac, što ukazuje na ozbiljnost sukoba i potencijalno rastući broj žrtava na obe strane. Ovi događaji naglašavaju tešku borbu koja se vodi u Pojasu Gaze i potrebu za hitnim rešenjima kako bi se smanjile tenzije i sačuvali životi.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.