22.10.2024. 21:47
0
FBI uhapsio bivšeg direktora Abercrombie & Fitch-a zbog optužbi za trgovinu ljudima
Bivši izvršni direktor modnog giganta Abercrombie & Fitch (A&F) i njegov britanski partner uhapšeni su zbog sumnje za trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja.

Mike Jeffries, njegov partner Matthew Smith i njihov navodni posrednik uhapšeni su u utorak ujutru na Floridi.

Advokati Jeffries i Smitha ranije su negirali bilo kakvu krivicu svojih klijenata.

FBI je otvorio istragu 2023. godine nakon navoda o seksualnom zlostavljanju, koji su izneseni u građanskim tužbama i medijima, od strane mladih ljudi koji su rekli da ih je Jeffries privlačio obećanjima o modelingu, a zatim ih prisiljavao na seksualne usluge.

Istraga je otkrila da je postojala sofisticirana operacija u kojoj je posrednik sa mrežom regrutera bio zadužen za dovođenje muškaraca.

Nakon izvještavanja BBC-ja, građanska tužba je podnijeta u New Yorka, optužujući Jeffries i Smitha za trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, silovanje i seksualni napad.

Tužba je također optužila firmu "Abercrombie & Fitch" da je finansirala operaciju trgovine ljudima koju je vodio njegov bivši izvršni direktor tokom dvije decenije koliko je bio na čelu kompanije.

Prema američkom zakonu, trgovina ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja uključuje prisiljavanje odrasle osobe da putuje u drugu državu radi seksualnih usluga za novac koristeći silu, prevaru ili prinudu.

Jeffries je postao izvršni direktor "Abercrombie & Fitch" 1992. godine i napustio je poziciju 2014. godine.

Kompanija sa sjedištem u Ohiju (SAD) odbila je da komentariše njegovo hapšenje.

Jedna tužba podnijeta u New York prošle godine optužila je "Abercrombie & Fitch" da je omogućila Jeffries da upravlja organizacijom za trgovinu ljudima tokom 22 godine na čelu kompanije.

"Abercrombie & Fitch" je prošle godine saopćio da su angažovali pravnu firmu kako bi sprovela nezavisnu istragu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.