22.10.2024. 18:16
0
Xi poručio Putinu: Čekaju nas promjene kakve nisu viđene stotinu godina
Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da je međunarodna situacija u haosu, ali da je strateško partnerstvo Pekinga i Moskve snaga stabilnosti u vrijeme najznačajnijih promjena viđenih u jednom stoljeću.

Xi i Putin u julu su obećali "novu eru" partnerstva između dva najmoćnija rivala Sjedinjenih Država, koje su proglasili agresivnim hladnoratovskim moćnikom koji sije haos širom svijeta.

"Trenutno svijet prolazi kroz promjene neviđene u zadnjih stotinu godina, međunarodna situacija je isprepletena haosom", rekao je Xi Putinu u ruskom gradu Kazanju na otvaranju samita BRICS-a, grupi koja okuplja Kinu, Rusiju, Brazil, Indiju i Južnoafričku Republiku.

"Ali čvrsto vjerujem da će se prijateljstvo Kine i Rusije nastaviti generacijama i da se odgovornost tih velikih zemalja prema svojim građanima neće promijeniti."

Rusija, koja vodi rat protiv ukrajinskih snaga, i Kina, čijoj se rastućoj vojnoj i ekonomskoj snazi pokušava suprotstaviti Washington, sve više pronalaze zajednički geopolitički cilj.

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom državnom prijetnjom. Predsjednik Joe Biden rekao je da se demokratije suočavaju s izazovom autokratija poput Kine i Rusije.

Biden je Xija nazvao "diktatorom" i rekao da je Putin "ubica". Peking i Moskva negativno su reagirali na takve Bidenove komentare. Putin je nazvao Xija "dragim prijateljem" i rekao da je partnerstvo s Kinom snaga stabilnosti u svijetu.

"Rusko-kineska saradnja u svjetskim poslovima jedan je od glavnih stabilizirajućih faktora na svjetskoj pozornici", kazao je Putin. "Namjeravamo dodatno poboljšati koordinaciju na svim multilateralnim platformama kako bismo osigurali globalnu sigurnost i pravedan svjetski poredak."

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.