22.10.2024. 21:42
0
Izrael priznao da je Hezbolahov dron pogodio Netanyhuovu kuću
Bespilotna letjelica koja se infiltrirala iz Libana u subotu je udarila u zgradu u Cezareji, za koju je u utorak otkriveno da je bila rezidencija premijera Benjamina Netanyahua.

Samo nekoliko sati ranije, visoki dužnosnik Hezbolaha preuzeo je odgovornost za napad dronom.

Do sada je samo ili objavljeno da je dron bio lansiran prema njegovoj kući, ali nije objavljeno da je udario u zgradu. Netanyahu i njegova supruga nisu bili prisutni tokom incidenta.

Bespilotna letjelica je udarila u prozor spavaće sobe u Netanyahuovoj kući. Zbog zaštite bespilotna letjelica nije prodrla u kuću i nastala je samo vanjska šteta.

Dron je pratio borbeni helikopter koji je identificirao njegovu infiltraciju iz Libanona do trenutka udara. Kao rezultat toga, alarmi su se aktivirali u Glilotu i sjevernom Tel Avivu, iako aplikacija Home Front Command nije izdala nikakva upozorenja.

Dva dodatna drona također su ušla izraelski zračni prostor iz Libanona, ali su presretnuti na otvorenim područjima. Glasnogovornik IDF-a izjavio je da je u toku istraga u vezi s udarom na zgradu.

Kako navode izraelski mediji radi se o dronu "Ziyad 107", istog tipa koji je prošle sedmice pogodio izraelsku bazu prilikom čemu je Izrael priznao pogibiju četvorice vojnika.

Yossi Shelly, generalni direktor Ureda premijera, posjetio je Netanyahuovu rezidenciju u Cezareji u nedjelju. Pridružili su mu se direktor Porezne uprave Shai Aharonovitch i službenici Porezne uprave na imovinu kako bi procijenili štetu prouzročenu napadom.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.