22.10.2024. 19:23
0
Rusija pozvala njemačkog ambasadora na razgovor zbog baze NATO-a
Ruske vlasti pozvale su njemačkog ambasadora u Moskvi na razgovor u znak protesta zbog otvaranja nove baze NATO u Baltičkom moru, čiji je cilj koordinacija snaga država članica zone u blizini Rusije.

"Ambasador Njemačke u Moskvi je pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova i uložen mu je jak protest", navodi se u saopćenju ruske diplomatije.

"Washington, Brisel i Berlin moraju da znaju da će širenje vojne infrastrukture NATO na teritoriji bivše Istočne Nemačke (DDR) imati najnegativnije posljedice i da neće ostati bez odgovora", dodaje se u saopćenju.

Prema Moskvi, ovakav pristup njemačkih vlasti "nastavak je tihe revizije rezultata Drugog svjetskog rata i militarizacije zemlje".

Ruske vlasti su navele da su prekršene odredbe Moskovskog ugovora iz 1990. kojim se uspostavlja međunarodni status Njemačke nakon njenog ponovnog ujedinjenja i koji zabranjuje stacioniranje i raspoređivanje stranih snaga na teritoriji bivše DDR.

"Tražili smo hitna i iscrpna objašnjenja od Berlina" o otvaranju ovog štaba NATO, navelo je rusko ministarstvo.

Nemačka je odbacila ruske tvrdnje da novootvoreni pomorski komandni centar krši sporazum iz 1990. godine.

Kada je ruska strana pozvala njemačkog ambasadora povodom ovog centra, "on je vrlo jasno negirao da je sporazum prekršen", rekao je portparol njemačkog Ministarstva vanjskih poslova za AFP.

Prema navodima njemačke vojske, baza koja se nalazi u gradu Rostoku u Baltičkom moru će imati za cilj da "koordinira pomorske aktivnosti" i da alijansi pruži "trenutnu sliku o pomorskoj situaciji" u toj oblasti.

Također ima za cilj da brani interese država članica Alijanse pred "agresivnim akcijama, posebno zbog blizine Rusije".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.