2.10.2024. 17:33
0
CIK: Dodik zloupotrijebio djecu i resurse u političke svrhe, kazna 10.000 KM; kažnjena i SDA zbog preuranjene kampanje
FOTO: Faktor
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku o kažnjavanju SNSD-a s 10.000 KM jer je njen lider Milorad Dodik, koji je i predsjednik RS-a, zloupotrijebio javne resurse u političke svrhe, kao i zloupotrijebio djecu u političke svrhe.

- Milorad Dodik je u Bosanskom Petrovcu dijelio ugovore o dodjeli novčane pomoći kao podsticaj projektu razvoja poljoprivrede i stočarstva. Odluka je donijeta 2023, a ugovori dijeljeni u vrijeme izborne kampanje. To upućuje da je u pitanju zloupotreba resursa. Istovremeno, na jednoj fotografiji Dodik se slikao s dječakom. Dakle, postoji i zloupotreba djece u političke svrhe - rečeno je na današnjoj sjednici CIK-a. 

Zbog preuranjene izborne kampanje donesene su odluke o kažnjavanju stranke Naprijed BiH s 4.000 KM jer je njihov kandidat za Općinsko vijeće Doboj-Jug Irmela Avdić promovirala stranku, kao i dvije odluke kojom se kažnjava SDA. 

Prvom odlukom SDA se kažnjava sa 10.500 KM zbog više objava njihove pristalice, a sada kandidata za načelnicu Zavidovića Erne Merdić-Smailhodžić. 

Drugom odlukom SDA se kažnjava sa 8.000 KM, a Began Muhić, kandidat za gradonačelnika Živinica, sa 3.000 KM jer je Muhić na Facebook profilu objavio video u kojem se obraća građanima Živinica gdje, između ostalog, navodi "ja vam obećavam ako ostanem na ovoj poziciji...".

(Erna H.)

CIK BIH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.