21.8.2024. 16:30
0
Ana Brnabić: "S litijem bismo odlučivali i nametali svoje odluke nekima. Žele da sruše Vučića, 79 miliona eura je uloženo"
Predsjednica srbijanskog parlamenta i donedavna premijerka Ana Brnabić ustvrdila je u srijedu da bi Srbija s litijumom "ne samo dodatno bila samostalna, već bi bili strateški zemlja koja ima snagu da odlučuje i nameće svoje odluke nekima".

Brnabić je ocijenila da su protesti širom Srbije protiv rudarenja litija navodno ekološki, a zapravo im je cilj srušiti predsjednika Aleksandra Vučića.

Izjava Ane Brnabić dolazi u vrijeme sve žešćih svakodnevnih prijepora u srbijanskoj javnosti i na političkoj sceni o rudarenju litija u Srbiji, napose potaknutih nedavno potpisanim memorandumom s Europskom unijom o strateškim sirovinama.

Taj dokument je osnažio vladajuće da otvoreno forsiraju eksploataciju kao šansu za ekonomski prosperitet, a opoziciju i ekološke aktiviste u borbi protiv korupcije i za zdrav okoliš.

"S litijem bismo ne samo dodatno bili samostalni već bismo bili strateški zemlja koja ima snagu odlučivati i nametati svoje odluke nekima. Zato je Zagreb protiv toga. Da Hrvatska ima litij mislite da ga ne bi kopala? Oni su protiv svega toga", komentarisala je u srijedu Brnabić u programu provladine komercijalne TV Pink.

Brnabić je među nekoliko vodećih državnih dužnosnika u Srbiji koji otvoreno i direktno lobiraju za rudarenje litija i projekt Jadar koji predviđa eksploataciju tog rijetkog minerala u poljoprivredno razvijenom zapadnom dijelu zemlje.

Nasuprot vladajućima i moćnoj rudarskoj korporaciji su stotine hiljada ljudi koji na prtestima širom zemlje iz dana u dan šalju snažne poruke.

Iza projekta stoji multinacionalna rudarska korporacija Rio Tinto, ali ga ekološki aktivisti i znatan dio znanstvene javnosti i stručnjaka osporavaju kao prijetnju okolišu s dugoročno nesagledivim posljedicama.

Po ocijeni Ane Brnabić, "litij za Srbiju znači dodatnu samostalnost, snagu, sigurnost".

Brnabić je potom, govoreći o protestima istaknula da opoziciju nije briga za posljedice.

"Oni žele da sruše Aleksandra Vučića. Vidim da je dosta novca uloženo. Skoro 79 miliona eura, tri puta više nego prije par godina. Nije to zbog litijuma... Srbija je jedina zemlja koja se odvažila (Van EU) da samostalno donosi odluke. Pomislila je da je dovoljno jaka, da dovede do toga da narod odlučuje o vanjskoj i unutarnjoj politici. To se ne oprašta...", rekla je Brnabić.

Prema ranijim izjavama predsjednika države Vučića, litij se u Srbiji neće kopati "još najmanje dvije godine" dok se ne istjeraju na vidjelo sve potencijalne ugroze za okoliš i zdravlje ljudi.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.