9.7.2024. 12:25
1
Procjena UN-a: Najveća ukrajinska dječja bolnica direktno pogođena ruskim projektilom
FOTO: AP
Smrtonosni napad na kijevsku dječju bolnicu Ohmatdyt, najveću pedijatrijsku ustanovu u Ukrajini, vjerovatno je uzrokovan direktnim pogotkom ruskog projektila, rekla je šefica misije UN-a za praćenje ljudskih prava, a prenosi Guardian.

“Analiza video snimka i procjena napravljena na mjestu incidenta ukazuje na veliku vjerovatnoću da je dječja bolnica pretrpjela direktan udarac, a ne da je zadobila štetu zbog presretnutog sistema oružja”, navela je Danielle Bell.

Ona je rekla da njen tim, koji je posjetio lokaciju u ponedjeljak, nije mogao donijeti konačnu odluku, ali da izgleda da je projektil lansirala Ruska Federacija.

Dječija bolnica Ohmatdyt liječi djecu s teškim bolestima, poput raka i bolesti bubrega, a imala je oko 670 djece pacijenata i 1.000 osoblja u vrijeme jučerašnjeg raketnog napada na Kijev.

“Osoblje je premjestilo djecu u bunker juče ujutro kada su se sirene za zračni napad prvi put oglasile, inače bi žrtve bile mnogo veće“, rekla je Bell na brifingu za novinare u Ženevi putem video linka iz Kijeva.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije danas da je riječ o raketi zemlja-vazduh Nasams koju je lansirala Ukrajina koja je u ponedjeljak pogodila dječju bolnicu u Kijevu. Ukrajinske vlasti saopštile su da je Rusija pogodila bolnicu raketom Kh-101 Kalibr.

Zvaničnici i osoblje hitne pomoći rekli su da nije odmah jasno koliko je ljekara i pacijenata – mrtvih ili živih – ostalo zarobljeno pod ruševinama. Najmanje dvije osobe su navodno poginule kada je projektil sravnio dio bolnice u ponedjeljak.

U objavi na X jutros, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da su svi pacijenti iz Okhmatdyta prebačeni u druge medicinske ustanove.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.