15.7.2024. 20:39
0
Dodik: Moramo sarađivati, jedino dejtonska BiH moguća i održiva
Predsjednik RS-a Milorad Dodik istakao je da RS i Federacija BiH moraju sarađivati kao dobri partneri, koji se uzajamno poštuju i uvažavaju, i zato je dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta jedino rješenje da se očuva dejtonska BiH i to bez međunarodnog intervencionizma.

"Naši stavovi su poznati, BiH je moranje za nas, ali prihvatamo i borimo se za očuvanje dejtonske i ustavne BiH, jer je ona jedini garant zajedničkog života Srba, Hrvata i Bošnjaka. Jedino dejtonska BiH je moguća i održiva. Bošnjački politički predstavnici uzalud se nadaju da će im miješanje stranaca, nametanje odluka i strani intervencionizam donijeti unitarnu BiH. Od toga nema ništa", rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Predsjednik RS-a je pojasnio da je obaveza svih političara u RS, Federaciji i BiH da pokažu više odgovornosti i spremnosti da zajedno stvore uslove za normalan rad, jer samo tako može se ići ka napretku.

"Bez obzira na to kako će naša budućnost izgledati, kao dobre komšije, moramo uraditi sve da sačuvamo stabilnost i omogućimo razvoj i RS-a i Federacije i u tom pogledu dijalog domaćih političara je ono što može dovesti do rješenja i kompromisa. I ponavljam, samo dijalog domaćih izabranih političkih predstavnika bez miješanja stranaca", poručio je Dodik.

Kampanja koja je svih ovih godina vođena protiv RS-a, kao i tajno stavljanje na dnevni red rezolucije o Srebrenici, smatra Dodik, dovela je do ogromnog straha, mržnje i nepovjerenja između naroda u BiH, a "Srbi više ne vide svoju budućnost u BiH koja im se pokušava nametnuti".

On je kazao da budućnosti nema u nametanju, ignorisanju jednog konstitutivnog naroda, zakulisanim radnjama, već samo u otvorenom i direktonom dijalogu tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta koji i čine BiH.

"Ako želimo sačuvati dejtonsku BiH, koja je jedino moguća, to je jedino rješenje, u suprotnom možemo biti dobre komšije, da živimo jedni pored drugih, radimo i sarađujemo. Sve drugo je mrcvarenje i mučenje ovog naroda koji 29 godina nakon Dejtona želi da živi normalno, radi i privređuje", istakao je predsjednik RS-a.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.