6.8.2024. 9:50
0
Tužilaštvo KS: Ibro Berilo ispitan, branio se šutnjom
Načelnika Općine Trnovo Ibru Berila, jučer uhapšenog u okviru akcije "Incitat", s obzirom da je ranije hospitaliziran na KCUS-u, postupajući tužioc ispitao je u bolničkim prostorijama.

Tužioc će u zakonskom roku odlučiti o daljim mjerama prema osumnjičenima, a prijedlog će biti upućen na odlučivanje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Ibro Berilo se tokom ispitivanja na KCUS-u branio šutnjom u prisustvu svog advokata, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo KS.

Pored Berila uhapšeni su i Adis Mulaosmanović (vlasnik firme Lok-pil d.o.o.), Edina Džigal i Nađa Milišić (službenica Općine Trnovo).

Očekuje se i hapšenje Nermina Demirovića, bivšeg direktora Sarajevo šuma, koji je na putu van BiH.

Kako je ranije saopćeno iz SIPA-e, u sklopu operativne akcije "Incitat" pripadnici SIPA-e su izvršili privremenu obustavu transakcija u iznosu od 610.000 KM.

Pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari su još u toku, do sada je otkrivena i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, mobilni telefoni i računari.

Postupajući u predmetu policijski službenici SIPA su Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijeli Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu te dopunu Izvještaja u okviru kojih su prijavljena četiri fizička i jedno pravno lice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.




0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.