11.7.2024. 7:56
0
AfD osnovao novi krajnje desni zastupnički klub u Evropskom parlamentu
Njemačka krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) formirala je jučer novi zastupnički klub Evropa suverenih nacija (ESN) u Evropskom parlamentu sa 25 zastupnika iz osam država članica.

Najbrojnija stranka u novom zastupničkom klubu je AfD sa 14 zastupnika.

Ta stranka nedavno je izbačena iz kluba Identitet i demokratija, koji je također prestao postojati jer je većina stranaka iz tog kluba pristupila Domoljubima za Evropu, nove grupe koju je pokrenuo mađarski premijer Viktor Orban.

Osim AfD, u ESN-u su još bugarska stranka Preporod i poljska Konfederacija sa po tri zastupnika, a po jednog imaju francuska stranka Reconqute, Unija naroda i pravde iz Litvanije, Republika iz Slovačke, Sloboda i direktna demokratija iz Češke (SPD) i mađarski Pokret naša domovina.

Za kopredsjednike kluba izabrani su René Aust iz AfD-a i Stanisław Tyszka iz poljske Konfederacije.

Čelnik češke stranke SPD Tomio Okamura rekao je da su glavni ciljevi novog kluba borba protiv Zelenog plana, migracija i protiv islamizacije Evrope.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.