11.7.2024. 11:59
0
Bećirović: Sudovi UN su presudili da je počinjen genocid nad Bošnjacima kao i UZP protiv države BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović u svom obraćanju kazao je da s pijetetom ispraćaju 14 žrtava genocida u Srebrenici.

“Posebno poštovanje trebamo iskazati majkama Srebrenice, one su istinske heroine današnjice. Ljubav je jača od mržnje, a istina od laži.

U Generalnoj skupštini UN usvojena je rezolucija o međunarodnom danu sjećanja na genocid i prvi put ga obilježavamo u sjedištu UN-a.

Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih, političkih i moralnih pobjeda posvećene žrtvama i njihovim porodicama, a implementacija rezolucije je počela i niko je ne može zaustaviti. Današnje međunarodno obilježavanje u New Yorku obilježava Stalna misija BiH u UN, a od iduće godine preuzimaju generalni sekretar i sekretarijat UN-a.

U narednom peirodu 11. juli će biti međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i to niko ne može izbrisati.

Mi uvažavamo susjednu Srbiju i njene građane. Želimo mir i ravnopravnu saradnju. Mir ugrožava režim u Beogradu. To je politika koja i na primjeru rezolucije poraz pokušava pretvroiti u pobjedu. Bh. politika ne može upasti u zamku da pobjedu pretvori u poraz.

Sudovi UN su presudili da je počinjen genocid nad Bošnjacima kao i UZP protiv države BiH. Uprkos ovim presudama organi bh. entiteta Rs prijete državi BiH.

Zato je za nas u BiH važno da odgovorimo na pitanja postoje li sličnosti stanja poetkom 1992. i ovog danas.

Samo nas države i državne institucije mogu spasiti opasnosti", kazao je Bećirović.

Kazao je da se mora raditi na realizaciji vanjskopolitičkih prioriteta.

"Mi smo u srcu Evrope i mi smo dio EU. Mi smo i pred vratima NATO-a i naš zadatak je da se borimo za budućnost BiH", kazao je Bećirović.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.