12.7.2024. 12:48
1
Zabrinjavajući nastup Vučića - Na tabli crtao šemu plana uništenja Srbije: "Sarajevo i Priština priželjkuju sukob i plus intervenciju NATO-a"
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas se vanredno obratio javnosti, a slobodno se može reći, da je imao vrlo zabrinjavajući nastup iz razloga, što bi se nakon viđenog, građani Srbije mogli dobro zapitati ko im je na čelu države.

No da se vratimo. Glavna tema bila je komemoracija u Srebrenici povodom obilježavanja 29 godina genocida nad Bošnjacima i navodnim pozivima na rat, koje Vučić iščitava iz govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Na početku svog govora objašnjavao je kako Srbija ekonomski napreduje, kako nabavlja ratne lijekove i voće i hranu, da bi onda izašao pred tablu na kojoj je 'crtao' šemu plana uništenja Srbije u kojem učestvuje i 'političko Sarajevo'.

"Sa sukobom u Ukrajini, mnogi u okruženju pokušali su to da iskoriste za konačni napad na Srbiju i konačni udarac Srbiji. Jer samo uništena Srbija, sa iscjepkanom teritorijom može da bude dobrodošla Srbija.

Pokazat ću zašto je to tako", rekao je dramatično Vučić i prišao tabli na kojoj je počeo pisati.

"Mi smo prije 24 sata imali priliku da pratimo događaje iz Srebrenice, obilježavanje 29 godina od masakra u Srebrenici. I umjesto da to bude prilika za riječi pomirenja, poštovanja prema žrtvama, Srbija i njeni građani i srpski narod bili su izloženi, ne samo uvredama, neistinama već i najdirektnijim prijetnjama.

Zašto se to i kako se to dešava?", naveo je Vučić.

Navodni plan sa uništenje Srbije sastoji se od četiri tačke.

"Čuli smo bezbroj puta da se Srbija militarizuju i da se priprema na rat i da je pitanje trenutka kada će Putin izdati naredbu svom potrčku da krene u napad. I važno je moralno sakaćenje Srbije odnosno verhmahtizacija Srbije. To je prva tačka.

Oni se pozivaju na međunarodnu podršku i posmatrače, ne želeći da razgovaraju sa Srbima nego žele da imaju podršku međunarodne zajednice i da unište Srbiju

Evo kako:

Od revizionizma, od oluje do toga da su oni htjeli da se otcijepe od Jugoslavije, a Srbi htjeli da ostanu u njoj. Tu je i lažno optuživanje Srbije da želi rat, a ustvari su to njihove želje.

Tu je i nedostatak demokratije, kažu da je ovdje diktatura, ne bili se pokazalo da je ovdje antizapadni pristup i da se traži podrška", rekao je on.

Kao drugu tačku naveo je pokušaj gušenja ekonomskog napretka Srbije i lažnog predstavljanja podatka, kao i usporavanje evropskog puta Srbije.

Kao treću tačku naveo je 'političko-medijsku kampanju'.

"Za sve ovo potrebna je političko-medijska agresija. I to vidite kako ide kroz rad evropskih plus svjetskih medija. Mediji regionalni i naravno srbijanski.

Šta god ja izjavio pogledajte kako izvještavaju: Vučić poludio, pobjesnio… Šta god dobro da uradite mora se prikriti kao što se prikriva ekonomska situacija.

Prije dva ili tri dana RS je odgodila sjednicu o razdruživanju. To bi trebalo da izazove zadovoljstvo, ali to nigdje nije vijest, zato što oni ne žele da se takvo nešto zaustavi ili odloži, a sve zbog ovog četvrte tačke.

A to je priželjkivanje sukoba, plus intervencija NATO-a. To je zajedničko i za snage u Prištini, u Sarajevu i za mnoge druge. Oni čekaju priliku, pošto NATO nije imao hrabrosti da napadne Rusiju. Pokušavaju nas da isprovociraju da nešto uradimo kako bi nas slomili", rekao je Vučić.

On je rekao da su se jučer mogli čuti nedvosmisleni pozivi na rat.

"Čak 10 puta ponavljanje sintagme velikosprskih projekata i velikosrpskih protagonosta, velikosprska deklaracija, ukupno 10 puta su to rekli. To je jasno targetiranje A, peto je: kraj Srbije.
Tek tada mogu da budu zadovoljni i da je Balkan miran i dobar. Dokle god srbija postoji kao snažan faktor, jer Srbija koja ne ispunajva želje, neće biti mira na Balkanu", rekao je Vučić.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.