12.7.2024. 13:07
0
Murat Tahirović izjavom uvrijedio Prijedorčanke: "Nisu napravile rezultat kao majke Srebrenice, glas im se ne čuje"
Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, gostovao je u jednoj emisiji na FTV-u gdje je, između ostalog, pokušao objasniti zbog čega se o ratnim zločinima u Prijedoru ne govori kao o Srebrenici.

Tom prilikom Tahirović je iznio "škakljivu" konstataciju koja se može protumačati kao to da se prijedorske majke "nisu trudile" kao srebreničke.

- Majke Srebrenice su napravile planetarni rezultat, zašto se Prijedorčanke ne čuju kao da su iz Srebrenice. Zato jer nisu napravile rezultat koji su napravile srebreničke majke, hrabro, odgovorno, sa jednim gardom koji je za svako divljenje i izvan granica Bosne i Hercegovine izuzetno prihvaćeno, prepoznatljivo, sa dubokim poštovanjem, rekao je Tahirović.

Mnogi Prijedorčani i Prijedorčanke su se uvrijedili zbog njegovih izjava, a o njima se oglasio i Jasmin Medić, historičar rodom iz Prijedora, čiji je otac ubijen na Korićanskim stijenama.

- Ti bi da ocjenuješ, Murate? Mogao bih danima sjediti i pisati o prijedorskim majkama. Onima, kao što je moja koja je sama othranila dvoje djece, onima koje su prijavljivali i svjedočile protiv ratnih zločinaca, onima koje su po cijelom svijetu govorile o zločinima počinjenim u Prijedoru i uzdignute glave opet hodaju tim Prijedorom, onima koje su se bez muževa vratile i bile upisane u onu "povratničku kategoriju", rekao je Medić.

Potom je Medić nastavio u sličnom tonu.

- Sve one koje su uvijek dostojanstveno i ponosno se suočile sa životnim izazovima i dan-danas čekajući da im neko javi da im je pronađena kost sina. Ali neću. Neću jer živimo u sistemu, ovome ‘postdejstonskom‘, koje je osobama poput Murata Tahirovića sve dalo. Dalo mu da javno govori i da ima udruženje koje se o zločinima pita. E takva jedna osoba izjavi ovu bizarnu rečenicu vrijeđajući prijedorske majke. Neću dalje ništa reći, znam samo jedno. Prijedorske majke kakve su, a da ih je država milovala finansijskim sredstvima koliko Tahirovića, do sada bi od Robne kuće ‘Patrija‘ napravile Memorijalni centar, kazao je.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.